חוקרים ישראלים (פרופ’ שולמית לבנברג) הצליחו לגרום לחולדות משותקות לחזור ללכת

חוקרים ישראלים הצליחו לגרום לחולדות משותקות לחזור ללכת

במחקר נעשה שימוש בתאי גזע ובהנדסת רקמות כדי לשקם את חוט השדרה הקטוע של החולדות ולהשיב להן את השליטה והתחושה ברגליים. הדרך לניסויים בבני אדם עדיין ארוכה

קבוצת מחקר בראשות חוקרים מהטכניון ומאוניברסיטת תל אביב הצליחה להשיב את יכולת ההליכה והתחושה לחולדות משותקות. באמצעות השיטה שפיתחו, שמבוססת על הנדסת רקמות והשתלת תאי גזע שנלקחו מאזור החניכיים — החוקרים הצליחו לתקן את חוט השדרה ולהשיב לחולדות את תפקודן.

את המחקר, שהתפרסם בכתב העת

Frontiers in Neuroscience

הובילו פרופ’ שולמית לבנברג, דיקנית הפקולטה להנדסה ביו־רפואית בטכניון,

ופרופ’ דניאל אופן מהפקולטה לרפואה ומבית הספר סגול למדעי המוח באוניברסיטת תל אביב,

ואת המחקר במעבדה הובילו הדוקטורנטים ארז שור  רמי שלוש וחוויאר גנץ.

פרופסור שולמית לבנברג
פגיעת חוט שדרה מובילה לעתים קרובות לשיתוק בלתי הפיך באזורים קריטיים בגוף בעקבות פגיעה בסיבי העצב ובתאי התמיכה של העצב שאחראים לתקשורת בין תאי העצב. על אף ההתפתחויות המשמעותיות בעולם השיקום ופיתוחים כגון השתלת עצב, ריפוי תאים והשתלת רקמות מהונדסות, עד כה לא שוקם חוט שדרה קטוע באופן מלא.

“בעבר הצליחו חוקרים לשקם חוט שדרה פגוע באמצעות תאי גזע“, מסבירה לבנברג, “אולם זו הפעם הראשונה שהשתלת תאי גזע החזירה בצורה משמעותית תחושה בגפיים ויכולות מוטוריות מורכבות, כולל הליכה מהירה, בתוך שבועות ספורים בלבד”.